Φωτιστικά οροφής

Φωτιστικά οροφής

Κρυφός φωτισμός οροφής με χωνευτά φωτιστικά σποτ

Ο φωτισμός από την οροφή είναι συχνά η μεγαλύτερη πρόκληση για τον σχεδιαστή φωτισμού ή τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας. Σε ιδανικές συνθήκες, ο σχεδιασμός και η μελέτη του τρόπου φωτισμού ή των φωτιστικών οροφής που θα χρησιμοποιηθούν στο χώρο, γίνεται στο στάδιο της κατασκευής ή της ανακαίνισης μιας κατοικίας ή ενός εμπορικού χώρου. Σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση φωτισμού όμως, ερχόμαστε να παρέμβουμε δημιουργικά και να δώσουμε νέα στοιχεία, που θα κάνουν τον χώρο πιο λειτουργικό κι ευχάριστο.

Αρχίζοντας από τα βασικά, αυτό που πάντα θέλουμε να πετύχουμε σαν φωτιστικό αποτέλεσμα είναι ο μαλακός, διάχυτος φωτισμός του χώρου, σε συνδυασμό με τα σημεία που χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ένταση και διαφορετικό χαρακτήρα φωτισμού. Τα μέσα που μας δημιουργούν διάχυτο φωτισμό από την οροφή είναι φωτιστικά που εφάπτονται στο ταβάνι, όπως οι πλαφονιέρες ή ο κρυφός φωτισμός, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται περιμετρικά του χώρου ή σε νησίδες φωτός στο κέντρο.

Φωτιστικό οροφής πλαφονιέρα με ακρυλικό ύφασμα

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο κρυφός φωτισμός υποκαθιστά τα φωτιστικά οροφής και άλλες φορές τα συμπληρώνει. Αρκετές φορές και με τις κατάλληλες βελτιώσεις, ο κρυφός φωτισμός μπορεί να μετατραπεί από μόνος του σε ένα πολύ ενδιαφέρον φωτιστικό οροφής. Συνδυαστικά, μπορεί να λειτουργήσει με σχεδόν αόρατα χωνευτά φωτιστικά, που θα φωτίζουν από την οροφή προς καθορισμένα σημεία του χώρου.

Φωτιστικό οροφής τραπεζαρίας κρεμαστό τετράφωτο με ύφασμα και ξύλο

Προχωρώντας στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης φωτιστικής ατμόσφαιρας από την οροφή, θα χρησιμοποιήσουμε πάντοτε και τα κρεμαστά φωτιστικά. Με ανάρτηση από συρματόσχοινο ή αλυσίδα, μονόφωτα ή πολύφωτα, τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στο χώρο με την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους. Τοποθετημένα στο κατάλληλο ύψος και με τη σωστή αναλογία όγκου και υλικών κατασκευής, τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής θα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για να φωτίσουμε την τραπεζαρία, το τραπέζι του φαγητού ή το πάσο της κουζίνας αλλά και το υπνοδωμάτιο ή τον προθάλαμο.